Alla inlägg den 22 januari 2011

Av bokpussel - 22 januari 2011 12:52

I engelskan fick vi i uppgift att läsa en valfri bok. Jag snubblade över en Science Fiction bok i biblioteket, vid namn "The giver" (skriven av Lois Lowry).

Så fort jag börjat läsa boken hade jag svårt att lägga ifrån mig den. "The giver" utspelar sig i en framtida värld där pojken Jonas lever tillsammans med sin mamma, pappa och lillasyster. Samhället de bor i är hårt styrt, och det är finurligt skrivet så att man förstår mer och mer av hur samhället fungerar och varför Jonas tänker som han gör.

Jonas är i bokens början på väg ut i vuxenlivet, han ska bli "a twelve" (vågar inte gissa den exakta svenska översättningen) och då får alla tolvåringar en särskild uppgift tilldelad sig, ett yrke alltså. Man kan bli barnskötare, lärare, barnföderska, pilot osv. Jonas blir utsedd till något väldigt, väldigt speciellt: "Keeper of Memory" och det för med sig en massa ny kunskap och både smärta och glädje...

Boken är kort och lättläst och väldigt värd att läsa. Det är fullspäckat med frågeställningar som man gärna kan diskutera i t.ex skolklasser och kanske då helst med folk i högstadiet eller Jonas ålder.

Den fråga som mest bitit sig fast i mitt huvud är vad som är viktigast, så mycket frihet som möjligt -något som kan nyttjas mest av de rika och mäktiga- eller att alla får rätten till mat på bordet och att botas mot sjukdomar? En inte helt lätt fråga någonsin och särskilt inte i dagens värld...


Betyg? Bara för att det är så roligt? Den får fyra av fem för intressanta frågor och skildringar, men är för kort för att nå upp till min femstjärniga stjärnhimmel...


Av bokpussel - 22 januari 2011 12:46

Okej, jag har inte skrivit på bloggen på x antal månader. En anledning till det är brist på tid och motivation. En annan att jag hade glömt mitt lösenord... och en tredje att min läsdagbok är försvunnen! Den tredje anledningen är den suraste, för den omöjliggör för mig att verkligen hålla koll på min läsning. Jag funderar på om jag ska köpa en nu eller om jag ska ge mig attan på att leta reda på den.

På grund av läsdagbokens försvinnande (samt tidsavstånd till böckerna jag läste för jättejättelänge sedan...) så kan jag inte skriva om böckerna jag antecknat i den. Men det finns några andra som jag skrivit ner i ett Word-dokument i väntan på mer solid lösning.


Men nu SKA jag skriva igen!


Och ladda upp bilder på mitt nya pussel ^^



Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards